Oldalak

2018. május 28., hétfő

Fekete Judit: Az őrület határán – Kálmán Lili munkanélküli naplója



Sziasztok!
Ebben a bejegyzésben Fekete Judit, 2017-ben megjelent könyvével, „Az őrület határán”-nal fogunk foglalkozni. Jó olvasást mindenkinek! :)

Fülszöveg:
Lili egy menő multinál dolgozik, és talpraesett marketingesként megszokta, hogy minden problémát gyorsan megold. Csakhogy egy nap behívják a tárgyalóba, és bizony, AZT a hírt közlik vele.
Munkanélküli lett.
Nincs mese, ideje új állás után nézni.
Fergeteges rodeó indul a magyar valóságban.
Elgondolkozik, legyen-e belőle aloe vera mlm ügynök, vagy elfuserált cukrász. Sofőr. Virágáruslány. Hallgasson-e a volt kollégára, aki felhívja a Nagy Ötlettel?
Várjon az igazira vagy vállaljon átmeneti munkát? Adja fel az álmait? És az elveit?
Miközben naplót ír, vagy épp lelkesen blogol, mellékesen várja a nagy Őt is, de főleg kicsiket talál.
Ám az Élet gyakran meglepőbb, mint gondolnánk…
A hol szomorkás, hol kacagtató történet üdítő színfoltja nemcsak a hazai könyvpiacnak, hanem lelket feltöltő olvasmány mindazoknak, akik épp hasonló cipőben járnak.

Kiadási adatok:

       Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
       Kiadás éve: 2017
  ISBN: 9789634571445
       Oldalszám: 192 oldal 
       Sorozat: -
       Moly: Katt ide!

A könyvre véletlenül akadtam rá. Azonban nem bántam meg, hogy a kezembe vettem. Még eddig nem voltam munkanélküli, ebből kifolyólag tapasztalataim sem voltak erről.
Így kíváncsi voltam, arra, hogy milyen is lehet, amikor az ember egyik pillanatról a másikra állástalanná válik. Érdekelt, hogy mit fog most tenni Lili. Vajon milyen módszerekkel próbálkozik új munkát keresni? A könyvet így egyfajta „kisokosként” kezdtem el forgatni, hátha akad benne olyan praktika, amit esetleg elleshetnék és hasznosíthatnék a későbbiekben.
Az első negyedén túljutva meg kellett állapítanom, hogy az álláskeresés nem fenékig tejfel. Főleg, akkor, ha az ember olyan szerencsés, hogy pályakezdő kora óta egy helyen dolgozott végig. Lili a hosszú évek alatt marketingesként nagy gyakorlatra tett szert, így persze a továbbiakban is azzal szeretett volna foglalkozni, amihez igazán ért. Azonban a jó marketinges állásajánlatok nem potyognak csak úgy az égből. Lili így kénytelen volt mást is kipróbálni, kisebb nagyobb sikerekkel.
Olvasás közben végig azon gondolkodtam, hogy hogyan lehet ennyire pontosan leírni ezt a helyzetet. Arra jutottam, hogy valószínűleg a személyes tapasztalat lehet a kulcs. Végtére is minden embernek eljön az életében egyszer előbb vagy utóbb az a pillanat, amikor munkanélkülivé válik.

Nekem tetszett Lili története. Emlékszem, gyorsan tudtam haladni vele. Olykor meg-megmosolyogtatott, ahogy a főszereplőből lépten-nyomon előbújt a marketinges. Ez Lilinek egyszerre előnye és hátránya is volt.
Tetszett a naplószerű felépítettség. Ez még valósabbá tette számomra a kötetet. Ez volt az első ilyen felépítésű és az első Arany pöttyös könyv, amit olvastam. Azt hittem, hogy a besorolás miatt egy unalmas felnőtt regény lesz. Azonban azt, kell mondanom, hogy igencsak pörgős és élvezhető volt fiatalabb fejjel is.
Szerintem ez a könyv jó útmutatóként szolgálhat a fiataloknak. Pontosan írja le az álláskeresés hullámvölgyeit és hullámhegyeit, mintegy felkészítve a pályakezdő/frissen végzett fiatalt arra a nehéz feladatra, ami várni fog rá a következő időszakban. Megtanítja, hogy türelmesnek és kitartónak kell lennünk, valamint hinnünk kell abban, hogy mindig lehet jobb. Nem mindig tudhatjuk ugyanis, hogy melyik döntésünkkel érjük el végül a kívánt eredményt.
A könyvből árad kellemes hazai érzés, ahogy bemutatja a magyar állapotokat. Jó érzés volt, egy magyar szerző művét olvasni. Ez megerősített abban, hogy érdemes foglalkozni a kortárs magyar irodalommal is.
Végezetül pedig nem marad más, mint az ajánlás. Én elsősorban a fiataloknak ajánlanám ezt a kötetet, illetve azoknak, akik esetleg hasonló helyzetben vannak, mint Lili, vagy csak egy izgalmas történetre és egy kis hazaira is vágynak. J

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése