Oldalak

2020. július 29., szerda

The Reading Rush beszámoló | 2020. Július


Sziasztok!

Ezúttal kivételesen nem egy könyvértékeléssel érkezem, hanem egy összegzéssel. :)

A múlt hét folyamán, 2020. július 20-26 között, úgy alakult, hogy végre részt tudtam venni az első olvasási maratonomon a Reading Rush keretein belül.

A Reading Rush egy külföldi 1 hetes olvasási maraton, aminek keretein belül naponta különböző kritériumoknak megfelelő könyveket kell olvasni. Elméletileg 7 könyvet kéne elolvasni egy hét alatt, viszont lehet kicsit könnyíteni rajta, olyan könyvek választásával, amik több kritériumnak is megfelelnek. A kihívás ideje alatt bármit lehet olvasni, legyen az képregény, vagy regény, a lényeg, hogy olvassunk. A maraton alatt szoktak lenni különböző YouTube és Instagramm kihívások is. Ha szeretnél többet megtudni a Reading Rush-ról IDE kattintva informálódhatsz a weboldalukon. :)

Alapjában véve egy lassú olvasónak mondanám magamat, a teljesíthetőség érdekében ezért nem választottam túl hosszú könyveket. A célom itt a várólista csökkentés és a határaim feszegetése volt inkább. A maratonhoz kapcsolódó kihívásokat nem csináltam meg, csak az olvasási résszel foglalkoztam. Talán majd legközelebb.

Ugyan nem tudtam ténylegesen csak az olvasással foglalkozni, mert voltak olyan napok, amikor közbejött valami, de örülök annak a számnak, amit sikerült teljesítenem. Ez az elmúlt hét jó volt arra, hogy megvizsgáljam azt, hogy nagyjából mennyit is olvasok egy héten, és hol folyik el az időm, amit még olvasással tölthetnék (persze, hogy a héten kezdtünk el sorozatozni a családdal :D - khöm... nem mintha amúgy nem szoktam volna 😅). A következőkben napi bontásban fogok mesélni arról, hogy miket sikerült elolvasnom, illetve, hogy ez számokban mit jelent.

Ha gondoljátok, tartsatok velem. :)

 

1. nap:

Read a book matching the colour of your birth stone! / Olvass egy olyan könyvet, aminek borítószíne megegyezik a születési hónapod ékkövének színével!

 Az én születési hónapom ékköve a rubint, így egy piros borítós könyvet választottam erre a napra. Becky Albertalli-től a Simon vs. the Homo Sapiens Agenda című regényt.

Egy kicsit csaltam ennél a napnál ugyanis a Simon-t még júniusban elkezdtem, viszont még csak nagyjából a feléig jutottam. A könyvet már olvastam korábban magyarul, amiről bejegyzést is írtam ( ITT ), viszont ezúttal angolul álltam neki. A folytatása (Leah on the Offbeat) sajnos nem lett lefordítva, és szerettem volna majd úgy olvasni a folytatást, hogy már ismerem a szöveg stílusát az első rész alapján. Mindemellett persze egy kis szókincs turbózásnak is pont megfelelt. :D Ez volt a második angol nyelvű regényem, befejezni viszont nem sikerült ezen a napon.

(Kezdő angolul olvasóknak tapasztalat: A könyvnek nem túl nehéz a nyelvezete. Javarészt a mindennapokban is használatos nyelven íródott. Számomra akadtak benne ismeretlen szavak is, viszont ki lehet következtetni a jelentésüket a szövegkörnyezetből, vagy az ismeretüknek a hiánya nem zavaróak a cselekmény szempontjából. A szereplők kicsit szlengesen beszélnek.)

 

Ami az oldalszámokat illeti erre a napra előre vettem még a 4. naphoz választott mangát, és be is fejeztem.

Simon: 90 oldal

Manga: 192 oldal

Napi elolvasott oldalszám: 282 oldal

Összesen elolvasott oldalszám: 282 oldal

 

2. nap:

Read a book that starts with the word „The”! / Olvass egy könyvet, ami A/Az névelővel kezdődik!

Erre a napra egy régóta várólistás klasszikust választottam. Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg című könyvét. Kis iskolásként egyszer már nekikezdtem a történetnek viszont, akkor nem fogott meg és nagyon hosszúnak találtam. Most viszont pillanatok alatt végighaladtam rajta és rájöttem, hogy pont a legizgalmasabb rész előtt hagytam abba (a világutazás előtt a 9. fejezetnél). Egy csodálatos kis történet volt. Így idősebbként egész más volt olvasni. Érdekes volt a felnőtteket újra gyerekszemmel nézni. Jegyzeteltem is ki belőle néhány idézetet. 

„Néha semmi baj sem származik belőle, ha valamilyen munkát későbbre halasztunk. De mindig végzetes következményekkel jár, ha a majomkenyérfákról van szó.”

Hát akkor ítélkezzél saját magadon - mondta a király. - Ez a legnehezebb. Magunkon ítélkezni sokkal nehezebb, mint másokon. Ha sikerült helyesen ítélkezned saját magad fölött, az annak a jele, hogy valódi bölcs vagy.”

Napi elolvasott oldalszám: 87 oldal

Összesen elolvasott oldalszám: 369 oldal

 

3. nap:

Read a book that inspired a movie you’ve seen! / Olvass egy könyvet, aminek a filmadaptációját már láttad.

Ehhez a kritériumhoz Bryan Lee O’Malley képregényét, a Scott Pilgrim kivételes átlag életét választottam. Érdekesnek találtam, hogy egy film videojátékszerű mozzanatokat használ, így valamikor év elején meg is néztem. Tetszett, bár voltak benne gagyi vagy klisés részek is. A képregények közül néhányat megtaláltam nemrég potom áron, így be is szereztem az első négy részt. Kíváncsi voltam, hogy „könyvként”, hogyan állja meg a helyét. Eleinte kissé kusza volt, de miután felvettem a fonalat és befejeztem azt kell, mondjam, hogy egész jó volt. Persze Scott egy kicsit idegesített néha. ’:D 

A történet szerint Scott Pilgrim egy átlagos huszonéves, aki jelenleg munkát keres és egy zenekarban játszik. Egy csúnya szakításon van túl és éppen próbál helyrerázódni, amikor különleges körülmények között meglátja álmai nőjét. Ahhoz, viszont, hogy a rejtélyes Ramona Flowers udvarlója lehessen le kell győznie a lány 7 gonosz exét. A történet persze nem csak a harcból áll, hanem bepillantást nyerünk Scott és Ramona múltjába is, mindezt humoros köntösbe bújtatva.

 

A választott könyvet befejezetem, és mivel nem egy hosszú kötetről van szó, így kihasználtam az időt, és befejeztem még az első napi könyvet, a Simon-t is. :)

Scott Pilgrim 1.: 166 oldal

Simon: 86 oldal

Napi elolvasott oldalszám: 252 oldal

Összesen elolvasott oldalszám: 621 oldal

 

4. nap:

Read the first book you touch! / Olvasd azt a könyvet, amit először megérintesz!

 Ide Hino Matsuri egyik mangáját, a Vampire Knight 9-et választottam. Ennél a pontnál ha úgy vesszük ismét csaltam egy picit. Egy rövid kötetet szerettem volna, a Vampire Knight sorozatban már úgyis benne voltam, így esett erre a választásom. Meg végül is pont a Scott Pilgrim kötet után jött a sorban. :D


Ez a rész már mondhatni a sorozat közepe. Spoilereket nem lőnék le, így inkább az elejéről mesélnék itt. A történet arról szól, hogy van egy iskola, ahol a nappali tagozatra emberek, az éjjelire pedig vámpírok járnak (az, hogy nem emberek természetesen titok). Egy érdekes kísérlet arra, hogy a ragadozók és a prédák békében egymás mellett élhessenek. A főszereplő Cross Yuuki, aki Kiryuu Zero mellett prefektusi tisztséget tölt be. Ők ketten őrzik a rendet (ügyelnek rá, hogy sen

ki ne legyen vacsora :D ), az igazgatón kívül ők tudnak még a titokról nappalisként. Yuuki mindemellett egész jó kapcsolatot ápol az éjjeli tagozat elnökével, Kuran Kaname-val is. Lényegében az ő hármuk életéről szól a sorozat. Eddig érdekesnek és viccesnek találom. Kíváncsi vagyok animében milyen lehet. :)

 

Mivel ezt a könyvet már az első napon elolvastam, így erre a napra egy másik olvasmányomat vettem előrébb, mégpedig az 7. napi kötetet. Szerettem volna, ha a hétvégére már csak egy könyvem marad, mert akkor kevesebb időm van olvasni és még előttem volt egy hosszabb könyv is.

Napi elolvasott oldalszám: 202 oldal

Összesen elolvasott oldalszám: 823 oldal

 

5. nap:

Read a book completly not in your house! / Olvass el egy könyvet a házadon kívül!

Ehhez a ponthoz szintén egy rövidebb kötetet érdemes választani, így esett a választásom a Scott Pilgrim sorozat második részére, a Scott Pilgrim a világ ellen című képregényre. A történet folytatódik és ezúttal négy ex is felbukkan, akik keresztbe akarnak tenni a két szerelmesnek, viszont nem mindenki Scottért jött.


Ezt a kötetet a szempontnak megfelelően az udvaron olvastam el, persze csak miután kicsit hűvösebb lett odakint.

Erre a napra még be tudtam iktatni egy terven kívüli kötetet is, mégpedig egy újabb  Hino Matsuri mangát, a Vampire Knight 10-et.

Scott Pilgrim 2. : 200 oldal

Vampire Knight 10. : 184 oldal

Napi elolvasott oldalszám: 384 oldal

Összesen elolvasott oldalszám: 1 207 oldal

 


6. nap

Read a genre that scares you or your least read genre! / Olvass olyan műfajban, ami megrémít, vagy az általad legkevésbé olvasottabb műfajban!

Erre a napra egy hosszabb kötetet választottam, Spirit Bliss krimijét a Reményfosztottak-at, ami A Szem sorozat első része. Terjedelem szempontjából 300 oldal körül van, így reméltem, hogy még sikerül befejeznem a héten. Sajnos, csak a 80%-áig jutottam. Mire az összegzés kikerül viszont már be is fejezetem. :)


A történet több szálon is fut. Létezik egy Szem nevű titkos társaság, akik olyan bűnözőkre vadásznak, akik valamilyen okból kifolyólag kicsúsznak a rendőrök kezéből, vagy  mentesülnek az igazságszolgáltatás alól. Az egyik főszereplő Ana, éppen ennek a csoportnak a tagjaként hajt végre egy akciót, amikor az ügyén kívül megmenti egy rendőr, Ryland életét is. Ryland azonnal beleszeret a lányba és célja, hogy megtalálja, ha kell az élete kockáztatásával is. Izgalmas nyomozós-romantikus történet volt egy talpraesett női karakterrel és néhány jó kis csavarral (az utolsókra végképp nem számítottam :o ). Egyelőre még csak ez a rész jelent meg, ha lesz folytatás lehet belenézek majd abba is.

Napi elolvasott oldalszám: 141 oldal

Összesen elolvasott oldalszám: 1 348 oldal

 

7. nap:

Read a book that takes place on a different continent than yours! / Olvass egy könyvet, ami más kontinensen játszódik, mint, ahol élsz!

Ehhez a ponthoz Ohba Tsugumi-tól választottam a Szerelem című kötetet, ami a Death Note manga sorozat negyedik része. A sorozatot még a tavalyi év folyamán olvastam, viszont ez az egy kötet hiányzott eddig a polcomról. Nemrég viszont sikerült ráakadnom molyon, így le is csaptam rá. Végre teljes a gyűjteményem és ezzel be is fejeztem magyar nyelven a sorozatot. :)

A történet szerint egy füzet esik a földre a halálistenek világából, amelybe, ha beleírják valaki nevét, meghal. A cselekmény szinte teljesen Japánban játszódik. A füzet Yagami Light birtokába kerül. Light egy erős igazságérzettel rendelkező tehetséges, végzős középiskolás. Miután megkaparintja a füzetet ítélkezni kezd a bűnösök felett, miközben Ryuk, a halálisten végig mellette marad. Az emberek csak Kira-ként emlegetik és eléggé megosztó véleménnyel vannak róla. A másik oldalon ott van a nyomozó zseni L, akinek feltett szándéka, hogy megállítsa Kira ámokfutását. A sorozat a kettőjük párharcát követi végig. Nagyon jó volt olvasni (és korábban sorozatként nézni is) a kettőjük elmélkedéseit, és azt, hogy hogyan vágják ki magukat a szorult helyzetekből. Olyan volt ez, mint egy láthatatlan sakkjátszma. :)

 

Mivel ezt a kötetet már elolvastam a 4. nap folyamán, szinte teljesen végezve a kihívásra válogatott könyveimmel, így erre a napra már csak a Reményfosztottak folytatása maradt, illetve belekezdtem Leiner Laura Barátok című könyvébe is.

Reményfosztottak: 91 oldal

Barátok: 50 oldal

Napi elolvasott oldalszám: 141 oldal

Összesen elolvasott oldalszám: 1 489 oldal

 

Összegzés:

A Reading Rush alatt végül a kiválasztott 7 könyvből 6-ot sikerült befejeznem, 1-nek jutottam a 80%-áig és egy plusz kötetet sikerült elolvasnom. Az olvasott könyvek közül egy angol nyelvű olvasás volt, amelynek a második fele esett a kihívás idejére; öt kötet manga vagy képregény volt; illetve kettő regény. Összesen 1 489 oldalt sikerült elolvasnom a héten. Az utóbbi időt vizsgálva ez elég soknak számít nálam. A vizsga időszak és egy kisebb olvasási válság miatt ugyanis alig olvastam mostanában. A rövid köteteknek hála viszont újra lendületbe jöttem, szóval: „Könyvek reszkessetek! Kimaxoljuk a nyár maradékát!” :D




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése