2022. április 24., vasárnap

Ruby Saw: Savages - Vadak

 Fülszöveg:

Alkohol, drogok, pénz, szórakozás, ez a szlogenünk. Úgy tűnt, semmi sem fontosabb számunkra a bulinál, és ez komolyan így is volt egy bizonyos napig. Vergilius szemet vet a Savage-re, ami miatt háború kezdődik az Inferno-val. Fenyegetések, tettlegesség, rémület váltja fel a szórakozást. Az Inferno személyzete kemény, de mi sem vagyunk cukorból. Megmutatjuk, hogy edzette meg az öt árvát az élet! Nem hódolunk be! Harcolunk egymásért és a Savage-ért!

Mind a pokolban vagyunk, és olykor itt is van háború…

 

Kiadási adatok:

      Kiadó: Book Dreams
      Kiadás éve: 2021
      ISBN: 9789635860463
      Oldalszám: 224 oldal 
      Sorozat: Vergilius játékai 1.
      Moly: Katt ide!

 

Én és a könyv:

Amióta megláttam a borítót, azóta izgatottan vártam ezt a könyvet. Azzal, ahogy az írónő apránként csepegtette a részleteket képek vagy idézetek formájában, csak még kíváncsibb lettem rá. Az Álomfogó sorozat az egyik kedvencem Ruby Saw-tól és izgatottan vártam, hogy milyen történeteket rejt még az az univerzum.

Ezt a könyvet recenziós példányként olvashattam, amit ezúton is szeretnék megköszönni az írónőnek! 

 

A történetről:

A történet 8 éjszakára, vagyis fejezetre bomlik. Ez idő alatt közelebből is megismerkedhetünk egy nem hétköznapi családdal. A családfő, az apa Sebastian. Lényegében neki köszönhető, hogy az öt hányattatott sorsú fiatal, Ransom, Leo, Dimitrij, Leah és Mathys a nehéz gyerekkoruk után megtapasztalhatták, milyen egy család részének lenni, és esélyt kaptak egy jobb életre. Seb a már felnőtt gyerekeivel együtt üzemelteti a Savage nevű sikeres éjszakai klubot. Az egyik este azonban nem várt vendégük érkezik. Egy férfi, aki maga volt az Ördög. A Savage-et akarta és még valamit, ami az egyik legkedvesebb volt a család számára. Eltökélte, hogy így vagy úgy, de megszerzi, amit akar.

A történet in medias res módon kezdődik és fokozatosan ismerhetjük meg a részleteket Leah szemszögén keresztül. Bepillantást nyerünk egy Savage-i buliba, illetve megismerkedünk a szereplőkkel is. A konfliktust az Ördög, Vergilius megjelenése hozza el a nyugodt hétköznapokba. A „háború” alatt érdemes megfigyelni az egyes karakterek működését, fejlődését. Ahogy az lenni szokott egy szorult helyzet, egyesekből a legjobbat hozza ki, másokból a legrosszabbat. Mindenesetre bebizonyosodik, hogy az összetartásra igen nagy szükség van ilyen vészterhes időkben. Az alapból is egymáshoz közel álló szereplők, így még közelebb kerülnek egymáshoz. A könyv a pokolbéli háborún kívül Leah lélektani utazásáról is szól. Arról, hogy hogyan válik egy megára hagyott árva kislányból egy szenvedélyes fiatal nő.

Leah mindig is különleges kapcsolatot ápolt a fogadott testvéreivel. Kezdetben furcsa volt, később pedig alaposan megnehezítette kiválasztani azt, hogy végül is kinek szurkoljak. Kiszámíthatatlan volt ez a rész egy pontig. Nem lehetett tudni, hogy hol fog partot érni, és az úton végig lehetett szurkolni a kedvencünknek. Egyszer volt egy olyan kérdés a Rubyverzum csoportban (ITT), amely arra irányult, hogy a leírások alapján ki a kedvenc vad férfi karakterünk. Akkor még nem ismertem a történetet, de a leírás és a kapcsolt képek alapján Dimmie és Mathy között vacilláltam. Most a könyv után inkább Dimmie-t választanám, de Mathy is szerethető volt.

A könyv hangulatát hirtelen és fájdalmas váltás jellemzi. A gyanútlan olvasó nyugodtan követi a szereplők életét, hiába az Ördög fenyegető megjelenése. Azután rájön, hogy amit tapasztalt csak a vihar előtti csend volt. A folytatás pedig maga az élet-halál harc. Az első csapás után egyre gyorsabban pörögnek az események és mindez kegyetlenül magával sodorja Leah-t és a többieket.

A könyv különlegessége, hogy az olvasó két befejezés közül választhat. A választható befejezések közül nekem az elsővel lett teljes a történet. Számomra az adta meg a drámai lezárást és a katarzist. A második befejezésben az Ördög viselkedése szerintem karakteridegen volt.

 

Kedvenc idézetek:

„[…] mi vadak vagyunk, nem emberek, nem úgy működünk. Először megvadulunk, hogy aztán mérlegelni tudjuk, mi az, amiért érdemes lenyugodni […]”

„Azt hittem, az élet tündérmese, de végül rá kellett jönnöm, hogy nem az, csupán rózsaszín tütübe bújtatott túlélő horror.”

„És szerintem ez az igazi, önzetlen szeretet: Szeretni egy olyat, aki nem tud nekünk semmit sem adni, csupán önmagát.”

„Csak arra vágytunk, hogy szeressen minket valaki. A múltunkat kitörölje, a jelenünket kiszínezze, a jövőnket pedig reménnyel töltse meg.”

„Nem érdekel, hogy én vagyok a gyengébbik nem egyetlen képviselője, a családomat nem fogom a tűzvonalban hagyni.”

„Azt hiszem, nekünk sikerült a káosz közepén elkapni a napfényt. Egy kis világot nyitni, ami onnantól csak a miénk volt.”

 

A szereplőkről:

Leah: Egy fiatal kubai származású lány. Bár a szülei lemondtak róla, a sors mégis egy új családhoz vezette. Magabiztos, és érzelmes lány. Bármit megtenne a fogadott családjáért.

Dimmie: A család technikai zsenije. Megfontolt viselkedés, őszinteség és egyfajta kimértség jellemzi. A félreértések elkerülése végett, azonban meg kell jegyezni, hogy tud ő vad is lenni, ha akarja.

Ransom:

A legidősebb vad. Kissé lobbanékony, de felelősségteljes. Szereti és óvja a családját. Hajlamos elfojtani az érzéseit.

Sebastian: Gondoskodó apa. Nagyon fontosok neki a fogadott gyermekei. Egyszer már megjárta a pokolt. Erős, és józan gondolkodású karakter.

 

Összegzés:

Összességében egy olyan történetet kaptam, amire érdemes volt várnom. A karakterek jól kidolgozottak és szimpatikusak voltak számomra. Tetszett, hogy jól nyomon követhető volt a bennük lezajló lélektani változás. A történet vége pedig érdekfeszítő és érzelmes volt. Szívesen ajánlom ezt a kötetet a romantikus regények és az írónő könyveit kedvelőknek! 😊



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése