2018. május 28., hétfő

J. K. Rowling: Harry Potter sorozat


Sziasztok!
Üdvözöllek titeket a Moonlight blogon! A továbbiakban a Harry Potter sorozattal fogunk kicsit foglalkozni. A bejegyzésben az egyes könyvcímekre kattintva elnavigálhattok a könyvek moly.hu-n található adatlapjára, ahol megtalálhatjátok a fülszövegeket, kiadási adatokat, borítókat. A Igyekeztem spoilermentesen fogalmazni. Jó olvasást mindenkinek! :)

Sokáig én is azok közé tartoztam, akik még nem olvasták a Harry Potter könyveket, csak a belőlük készült filmeket ismerte. Ez tavaly nyáron kezdett megváltozni.

Akkor nyáron egy olyan könyvet kerestem a fiatalabb testvéremnek, amivel megszerettethetem vele az olvasást. Így hosszas keresgélés után végül a Harry Potter mellett döntöttem. Többek között azért is, mert ezeknek a könyveknek az elsődleges célközönsége a tizenéves fiatalok köre. Ezen kívül a sorozat mellett állt az is, hogy a Magyarországon való megjelenése után sok fiatallal szerettette meg az olvasást és mutatta meg nekik, hogy nem csak a sokszor unalmas kötelező olvasmányok léteznek. Ezen jobban elgondolkodva, végül beláttam, hogy a Harry Potter ma már egy igazi klasszikusnak számít és sajnáltam volna, ha ez a sorozat hiányozna az olvasás élményeim közül. Így nekikezdtem.
Addig csak a filmeket ismertem és szerettem, de azt kell, mondjam, hogy ahogy az általában lenni szokott a könyvek sokkal többet adtak, mint a filmek és a cselekmény is sokkal követhetőbb és izgalmasabb volt.
A Harry Potter könyvek írója J. K. Rowling, maga a sorozat pedig 7+1 kötetből áll. A „nyolcadik kötetnek” a szériához való kapcsolódása nem teljesen tisztázott. A moly.hu úgy, hozza, a 2016-ban megjelent könyvet, mint a sorozat 8. kötetét, azonban nem mindenki ért egyet abban, hogy a „Harry Potter és az elátkozott gyermek” című dráma szervesen a széria része lenne. Ezeket figyelembe véve a következő felsorolásban nem veszem konkrét sorozat elemként a könyvet, de meg kell, hogy említsem, mert valamilyen szinten mégis csak a történethez kapcsolódik. Íme, tehát a lista a szériáról:
& +1. Harry Potter és az elátkozott gyermek (A drámát J. K. Rowling John Tiffany és Jack Thorne közreműködésével írta meg.)

Az első részben megismerkedhetünk a főszereplőnek is új világgal, a varázsvilággal, és a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolába kísérhetjük kalandos útjára hősünket. Már ebben a részben megjelennek a történet szempontjából fontosabb szereplők. Gondolok itt magára a főhősre, Harry-re, a Weasly családra, Hermione-ra, Dumbledore-ra és a többiekre. Valamint már itt feltűnik a színen a rettegett ellenfél, Voldemort Nagyúr is. Az események még inkább az iskolai tevékenységekhez köthetőek. Megtudjuk, milyen órákon kell részt vennie egy fiatal varázslónak és néhányon mi is részt vehetünk, belelesve így a varázslás és a bájitalfőzés világába. Emellett a főhős máris belecsöppen az események sűrűjébe, ugyanis a rettegett Sötét Nagyúr, akit évekkel ezelőtt legyőzött visszatérni készül és Harry-re és társaira hárul a feladat, hogy ezt megakadályozzák.
A további kötetek, hasonlóan az elsőhöz mind egy-egy roxforti tanévnek megfelelő időt ölelnek fel. Ez idő alatt a főhősök többször kerülnek életveszélyes helyzetekbe, tesznek tanúbizonyságot a jellemük tisztaságáról, és mutatnak példát a fiatalabb olvasók számára.
Ezek a könyvek sokat tanítanak a fiataloknak:
-    a barátság fontosságáról
-   arról, hogy minden ember egyenlőnek születik és egyáltalán nem fontos, hogy milyen családból származunk (Gondolok itt a könyvben szereplő aranyvérű családból származó - ahol a gyermek(ek) mindkét szülője varázsló, és varázsló felmenőkkel rendelkezik pl. Draco Malfoy -  és a mugli családból származó varázslók – tehát varázstalan szülők gyermeke, pl. Hermione Granger -   közötti ellentétre)
-   az elfogadásról, mint egymás elfogadása, vagy a veszteség elfogadása
-   az önfeláldozásról
-   a hit és a remény fontosságáról
-   a kitartásról és a hűségről.

Maga a történet cselekménye szerintem dinamikus és érdekes. A nyelvezete pedig egyszerű és gyorsan olvasható. A kötetek olvasása közben az egyes szereplők jelleme és háttértörténete is fokozatosan kibontásra került. Szerintem az legkidolgozottabb háttértörténettel a főszereplőn kívül még Piton professzor, Dumbledore, és Voldemort rendelkezik. Szépen felépített volt azonban Harry apjának, Jamesnek és a kortársainak a múltja is.  Megtudhattuk milyen volt a szereplők gyerekkorára.. Az írónő ugyanis teljesen a gyökerekig, anyúlt vissza James és néhány kortársa esetében. Kiemelném itt Lupin történetét és azt, hogy hogyan lettek a barátai animágusok (Én személy szerint sajnálom, hogy ezt a szálat nem bontották ki jobban a filmben.), valamint Piton és Lily egymáshoz fűződő, megható kapcsolatát.
A Harry Potter-univerzumhoz tartozik még a „Harry Potter és az elátkozott gyermek” című kötet is, mely nyolcadik könyvként van megjelölve. Itt a már megszokott hőseink mellett megjelennek új szereplőként, a korábbi főszereplők gyermekei is. A könyv maga a megjelenésekor eléggé megosztó volt. Elismerem, vannak hibái, és a(z olykor igen terjedelmes) regények után a dráma műfaja szokatlannak hathat. Nekem azonban mégis tetszett. Érdekes volt maga az alapötlet, hogy ha egy pici dolgot is megváltoztatunk a múltban, akkor hogyan alakultak volna a dolgok. Így többféle Mi lett volna, ha…? kérdésre választ kaphattunk. Bár az elég furcsán hatott, hogy a 3. kötetben lefektették az időnyerő használatának szabályait, és ebben a kötetben pedig hirtelen felrúgták őket a szereplők. Szerintem a könyv a hibái ellenére is, mégis tökéletes lezárása a sorozatnak, mert megtudhattuk, hogy mi lett a szereplőkkel és egy kicsit nagyobb bepillantást nyerhettünk a jövőjükbe, annál, mint ami a 7. kötet végén van.
A könyv egy csodálatos világot épített fel, amellyel megérné bővebben is foglalkozni. E világhoz tartozik még az írónő tollából megjelenő Bogar bárd meséi, A kviddics évszázadai (író: Tudor Hushpush /J. K. Rowling), A legendás állatok és megfigyelésük (író: Göthe Salmadner /J. K. Rowling), valamint A legendás állatok és megfigyelésük – Az eredeti forgatókönyv (író: J. K. Rowling). A továbbiakban tervezem majd ezeket is elolvasni.
Valószínűleg idővel várható egy másik bejegyzés, amelyben a Harry Potter-univerzum kimaradt köteteiről írok majd. J

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése