2018. május 28., hétfő

Tomcsik Nóra: A változások kora

Sziasztok!
Üdvözöllek titeket a Moonlight blogon! Jó olvasást mindenkinek! :)


Anglia az 1910-es évek hajnalán. A szegény sorsú Henry, abban a reményben, hogy pénzt és rangot szerezve elveheti a gróf kisasszony Sarah-t, Londonba utazik. Sarah azonban választás előtt áll. Az egyszerűbb életet választja-e Henryvel, vagy elfogadja a birtok új örökösének, Jacobnak házassági ajánlatát és ezzel a grófnői címet? Bátyja, George ugyanis lemond örökségéről és papnövendék lesz Lancesterben, ahol hamarosan megismeri a tragikus körülmények közt elárvult, ám mindig derűs Annát. Mindeközben George és Sarah húga, a bájos és lázadó kamasz, Charlotte arról álmodozik, hogy Henry egy nap őt veszi el feleségül. Mind az öten más-más tervekkel és ábrándokkal vágnak neki a körülöttük egyre gyorsabban változó világnak, ahol a társadalmi elvárások és előítéletek mellett leginkább önmagukkal kell újra és újra megküzdeniük. A dolgok aztán váratlan fordulatot vesznek, mikor Henry New Yorkba érkezve radikális, rendszerellenes szervezkedések és lázongások közepébe csöppen. Az egyre aggasztóbb történések után Henry kénytelen arra a következtetésre jutni, hogy mindez csupán valami sokkal veszedelmesebb esemény előszele, mely így vagy úgy, de majd mindannyijuk életét megváltoztathatja.

Az értékelés előtt megjegyezném, hogy nagyon ritkán olvasok történelmi, illetve romantikus regényeket. De ez a könyv elindított engem ezen az úton és kellemeset csalódtam benne. Egyszerűen imádom. Nem voltak nagy elvárásaim, de magával ragadott az egész történet. Így kb. 3 nap alatt elolvastam. Nagyon sokat köszönhetek ennek a könyvnek, ezen túl bátrabban olvasok ebből a műfajból is, hála az írónőnek.

A történet összefoglalva röviden:

A történet az 1910-es években játszódik. Helyszín Nagy-Britannia, azon belül is a McAdams birtok.
 Innen indul a történet.

Főbb szereplők: Henry Davis, George McAdams, SarahMcAdams, Charlotte McAdams és később Anna Stewart




Első ízben megismerhetjük az ír származású Henry-t, aki útnak indul, hogy vagyonra tegyen szert, ezáltal elnyerje szíve választottjának kezét. Ez azonban meglehetősen nehéz feladatnak bizonyul, hosszú utat jár be sokféle tevékenységbe kezd beleés mindenhol kimagaslóan teljesít. Henry először Londonban próbál szerencsét, aztán még Amerikába is eljut, közben rengeteg ellenséget ugyanakkor barátot is szerez. Annát az elárvult kislányt kimenti a gonosz nagynéni karmaiból, majd biztonságba helyezi. Ezt követően Anna is a regény egyik főszereplőjévé válik. Henry sok megpróbáltatáson megy keresztül, de a szerelem mindig reményre sarkallja. Keményen dolgozik és küzd azért, hogy elvehesse Sarah-t.

 Míg Henry a Tóvidéktől távol próbál szerencsét, addig George a birtok és a grófi cím örököse lemond jogairól azért, hogy pap lehessen. De az ő helyzete sem könnyű a papneveldében nincsenek barátai, beképzeltnek és álszentnek tartják társai. Ezért nagyon magányos, de mindig örül a Henry-től érkező leveleknek.

Sarah kitartóan vár Henry-re, de kétségek gyötrik ugyanis feltűnik a színen Jacob, aki mindent megtesz azért, hogy Sarah-t meghódítsa.

Charlotte pedig az álmodozó, aki szereti Henry-t, ám a fiú erről mit sem sejt. Lotte-t nagyon könnyű megszeretni, mert mindig nagyon vidám és kedves, kiáll az igazáért, vállalja a felelősséget a tetteiért és ugyanakkor a kimondott szavakért is. Annak ellenére, hogy még csak egy fiatal lány, a gondolkodása mégis érett. Megvannak az elvei és a saját elképzelései a világról és az emberekről.
Nekem nagyon tetszettek a könyvben a leírások, magam előtt láttam a ruhákat, a szalonokat, az utcákat, Henry-vel együtt hallgattam a Jazz-t és szívtam a cigarettafüstöt.

A szereplők kézzelfoghatók, nem hibátlanok vannak érzelmeik, amelyek igencsak befolyásolják az életüket. Az egész könyv alatt a szereplők tartják egymással a kapcsolatot, ez is azt bizonyítja mennyire összetartóak, mennyire fontosak a szálak, amelyek összefűzik őket.
A karakterek összetettek és nagyon szimpatikusak. Át tudtam érezni Henry élni akarását, kitartását, Sarah bizonytalanságát, Lotte lelkesedését és George elhivatottságát.

A hőseink közül nekem egyértelműen Lotte volt a kedvencem. Tele van olyan tulajdonságokkal, amelyekkel egy 21. századi nő is rendelkezik és olyan gondolatai vannak amelyekkel én személy szerint teljes mértékben egyetértek.

A könyvet csak ajánlani tudom mindenkinek, nekem nagyon tetszett. Tessék minél előbb elolvasni!






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése