2020. május 10., vasárnap

Tomcsik Nóra: A hercegnő és a sárkányok dala


Fülszöveg:
Vajon meg lehet szelídíteni a sárkányokat?
Felix a leleményes, de álmodozó tolvajlány, Edmund a muzsikus apród és Sir Marcus a magának való lovag azt a feladatot kapják, hogy keressék fel a hosszú ideje szunnyadó sárkányokat, így mentve meg az öt király birodalmát Aerion, a Nagykirály zsarnokságától.
Az út hosszú a sárkányok lakta Tüzes-szirtig, melynek során Felix, Edmund és Sir Marcus megtanulják a barátság, a lovagiasság és bajtársiasság fontosságát is, hisz ezen erények nélkül sosem ismerhetnék meg a sárkányok titkát, és győzhetnék le a Nagykirályt.
Izgalmas, kalandos meseregény főként a 9-14 éves korosztály számára. 

(A mostani bejegyzéshez mellékelt képek a könyvben megtalálható illusztrációk közül kerültek ki.)

Kiadási adatok:

       Kiadó: Magánkiadás
       Kiadás éve: 2017
  ISBN: 9781565812314
       Oldalszám: 200 oldal
       Illusztrálta: Pongrácz Edit
       Sorozat: Beleanordi mesék
       Moly: Katt ide! 

A könyvről:
Az utóbbi időben nagyon megszerettem a rövid kis történeteket. Még a 2018-as év végén volt egy nagyon rossz olvasmányom, az Antilányregény, ami szinte teljesen elvette a kedvem az olvasástól, meg valamilyen szinten az élettől is. Azonban mégis szerettem volna olvasni valamit, viszont már egy 300 oldalas könyv gondolata is elborzasztott. Akkor akadt meg a szemem Tomcsik Nóra könyvén. Egész rövid, gyorsan olvasható, meseregény. Pont egy ilyen könnyed olvasmányra volt akkor szükségem. :)
Kifejezetten tetszettek a könyv illusztrációi és függelék is. Színesebbé tették a történetet és jó volt megtudni ezt-azt a királyságokról. Amikor megláttam azonban, hogy folytatás is várható majd, megörültem neki, mert szívesen olvasnék még Beleanord eseményeiről.
A könyvben egyébként található egy jó kis térkép is, amin maga Beleanord látható részleteiben, (gondoltam megsúgom ezt az apróságot is részben a térképkedvelő molyok kedvéért). ;)

A történetről:
A történet szinte teljesen magával ragadott, még úgyis, hogy nem én vagyok a célközönség. (Kis híján annyira belefeledkeztem a történetbe, hogy még azt is majdnem elfelejtettem, hogy másnap matek dolgozatot írok.– Na igen, rosszkor kezdtem bele. :D) Tetszett ez az egyszerűség. Ennek a könyvnek a hatására kedvem támadt újra több mesét olvasni. Elvégre sosem árthat. A sok komoly könyv után, kell egy kis nyugalom is a léleknek.
A könyv elején megismerkedhetünk Felixszel, aki a főhősnőnk lesz a későbbiekben. Felix viszonylag hamar találkozik Edmunddal, az apróddal, akinek gyönyörű lantjátéka ámulatba ejti. Aranyos volt, hogy Felix be-beszökött a kastély udvarába, hogy találkozhasson Edmunddal és hallgassa, ahogy játszik, vagy mesél. Azonban nem sokáig tudják élvezni a gondtalan hétköznapokat. Hamarosan megismerhetjük a főszereplő hármas utolsó tagját is, Sir Marcust. A igazán nagy fordulatok ezután következnek be Felix életében. (Nem fogok spoilerezni. ;) ).
Hamarosan azonban kiderül, Aerion, a Nagykirály valamit forral, ezzel megzavarva az addigi békés idillt. A három főszereplőnek, így útra kell kelnie, hogy megtalálják az évszázadok óta szunnyadó sárkányokat és a megszelídítésüknek módját, mielőtt még túl késő lenne. A célhoz vezető út azonban hosszú, és akadályokkal tarkított. Felixnek és két barátjának minden bátorságukra és rátermettségükre szükségük van a küldetés teljesítéséhez.
A lezárásról nem szeretnék sok mindent elárulni. A vége felé egyre több izgalmas, és helyenként aggasztó eseménnyel találtam szembe magam, de azért örülök, annak, ahogy a történet befejeződött. Ennél jobb vége nem is lehetett volna.
Meséhez méltán végül nem maradhat el a pozitív üzenet sem, amely a gyerekeket megtanítja a szeretet, a barátság, és a bátorság fontosságára, illetve arra, hogy mindenki tehetséges valamiben, a tehetségüket pedig nem szabad veszni hagyniuk, mert bármikor hasznát vehetik.

Kedvenc idézet:
-          – Ez a törvény. Nemesi vér kell, hogy folyjék az ereiben, annak, aki a férjed lesz – mondta Sir Marcus. – Ne árts magadnak azzal, hogy olyat szeretsz, aki nem lehet a tiéd! – tette hozzá együtt érzőn.
-          – Egész életemben nem tehettem semmit, mert csak egy utcagyerek voltam. Most nem tehetek semmit, mert kötnek a törvények és a hagyományok – [...]. – Nem tudnám elfelejteni őt. Bárhogy is akarnám.

A szereplőkről:
Felix: A neve ne tévesszen meg senkit elsőre. Egy ízig vérig belevaló leányzóról van szó, aki még a sárkányoktól sem riad meg. Kissé szomorú múlttal rendelkezik, de szerencsére a jövője annál több jót tartogat a számára.

Edmund: Sir Marcus apródja. Kissé félénk, de nagyon tehetséges zenész. Bátorságban és leleményességben ő sem szenved hiányt. Különösen fontos szerepet játszik a cselekmények alakulásában.

Sir Marcus: Bernard király fia, aki egy rejtélyes ok miatt lovagnak állt. Az egyik legjobb kardforgatóként ismerik, aki a lovagi tornákon is mindig jeleskedik. Eleinte kissé félelmetesnek és mogorvának találtam, de hamar megváltozott róla a véleményem.

Összegzés:
Számomra ez egy nagyon könnyen és gyorsan olvasható történet volt. A történet izgalmas, és annak ellenére, hogy fiatal gyerekeknek szól az idősebb korosztály szívét is képes rabul ejteni. Imádtam a főszereplőket, mind egytől egyig erős karakterek voltak. Tomcsik Nóra megmutatta nekem, hogy egy teljesen más műfajban is nagyon jól tud alkotni. Kíváncsian várom mivel rukkol elő legközelebb. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése