2018. július 9., hétfő

Sarah Pinborough: 13 perc

„13 percig halott voltam.
Nem emlékszem, hogyan kerültem a jeges vízbe, de valamiben biztos vagyok – nem baleset történt és nem akartam megölni magamat.
Azt mondják, tartsd közel a barátaidat, az ellenségeidet pedig még közelebb. De egy tinédzser lány nehezen tesz különbséget a kettő között..."

A 13 perc megragadó YA pszichológiai thriller Sarah Pinboroughtól – emberekről, félelmekről, manipulációról és az igazság erejéről. A könyv szerzőjét a magyar közönség a Ne higgy a szemének! című pszichológiai thriller kapcsán ismerhette meg.
A könyv filmes jogai már elkeltek, a regényből készült sorozatot a Netflixen láthatják majd a nézők
.


A könyv értékelése előtt szeretnék szót ejteni egy fontos témáról, a barátságról.

A legtöbb ember életében fontos szerepe van a barátoknak vagy azok hiányának.

A barátság minden ember számára mást jelent, illetve vannak olyanok is, akiknek nem is igazán fontosak a barátok. Számomra a barát olyan akiben megbízhatok, akivel együtt sírok és nevetek, aki elfogad engem akármilyen hülye legyek is, aki őszinte és ki meri mondani a véleményét, még ha az nekem nem is tetszik. Cserébe én is ezt teszem és minden erőmmel azon vagyok, hogy ha csak egy percre is de mosolyt csaljak a szemekbe
Ezt azért említem, mert Sarah Pinborough 13 perc című könyvének fő témája a barátság.

Szereplők: Rebecca/Becca/Bex, Natasha/Tasha, Hayley, Jenny, Hannah, Jaime, pszichológus: Dr. Annabell Harvey, felügyelő: Caitlin Bennett , Süti 😊

A középpontban öt 16 éves lány áll, akik a helyi középiskola tanulói.

Tasha egy igazi méhkirálynő, az iskola szépe, kitűnő tanuló, a tanárok kedvence. Ő a menő lány, oldalán legjobb barátaival Jenny-vel és Hayley-vel. Mindhárman szőkék, szépek és csinosak ugyanakkor nem éppen a kedvességükről híresek. Mindhárman tehetségesek valamiben, és mindhármójuknak van valami jellemző tulajdonsága.


Tasha egyke ezért a szülei mindent megadnak neki, amit csak szeretne. Emiatt nagyon beképzelt és dölyfös, sokat ad a kinézetre, a barátait is ez alapján választotta. De az idilli életének egyszer csak vége szakad és kénytelen lesz kedvesebb lenni, vagy legalább úgy tenni.

Itt kerül a képbe Becca, aki kisiskolás korában Tasha legjobb barátnője volt, csakhogy a kissé duci kislányt már nem látta szívesen a soraiban. Ezt követően Becca a gúnyolódás céltáblája lett. Azóta pedig Becca csinos és belevaló tinilány lett, egy gitáros sráccal jár és éli a mindennapjait. Ez azonban nem ilyen egyszerű, ugyanis a régmúlt eseményei miatt súlyos önbizalom hiánnyal küzd, ami Aiden-nel való kapcsolatára is kihat. Nem érzi elég jónak magát a fiúhoz, akit ez a probléma már eléggé feszélyez. Az Aiden-nel való jelenetekben mutatkozik meg a lány törékeny oldala.

Ami tetszett Becca karakterében az az, hogy művész és okos is, amit nem sokan feltételeznek róla. Tetszett az ahogyan a végén talpra állt és megküzdött azzal a démonnal, aki gyerek kora óta kísérte, hogy ki tudott lépni a bűvköréből. Ami viszont irritáló volt számomra az ahogyan Becca Hannah-val bánt.

IDÉZET: "Hannah mindig rendelkezésre állt. Hannah mindig örömmel látta Beccát. Becca fájdalmasan tudatában volt annak, hogy immár alapjában véve a legjobb barátnője a legunalmasabb lány az iskolában, akinek a nevére öt év múlva senki nem fog emlékezni. Jókora zuhanás volt ez ahhoz, képest, hogy előzőleg Natasha Howland örökös barátnője volt. Ma jobban zavarta ez, mint általában."

A kedvenc szereplőm viszont Hannah volt, vele tudtam a leginkább azonosulni. Ő Becca legjobb barátja, a csendes lány, aki ott van, és segít, amiben csak lehet, ha szabad úgy fogalmaznom lelki szemetes (tudom ez kicsit gonosz 😞) Mindezért cserébe nem igazán vár semmit csak egy kis viszonzást. Ő a senki, ahogy a többiek nevezik, az iskolai hierarchia legalja, mégis tisztábban látja a dolgokat bárkinél. Aggódik Beccáért és nem alaptalanul.

Őszintén szólva fájt olvasnom, ahogy a többiek beszéltek róla.

Ennyit a főbb szereplőkről. :)


Tasha jeges vízbe esése után 13 percig halott volt, és miután felébred nem emlékszik az előző nap eseményeire. Nem tudja hogyan került a vízbe és mivel töltötte a délutánt. Tasha nem bízik senkiben, ezért elkezd régi barátjához, Beccához közeledni, aki nagyon készséges vele szemben. A két lány nyomozásba kezd, a szálak egyre bonyolódódnak a barátságuk kezd egyre szorosabbá válni és visszatérni a régi medrébe, mígnem egy szörnyű baleset után minden a helyére kerül. Vagy mégsem?

A könyv végére teljesen átértékelődött a szereplőkről alkotott véleményem.

Az eseményeket Becca és Jaime szemszögéből, Tasha naplójából, jelentésekből, újságcikkekből, sms-ekből, és pszichológiai feljegyzésekből ismerhetjük meg. Ez is nagyon tetszett.

Manapság a fiatalok többsége 15-16 évesen már cigarettázik különböző okokból pl: stressz vagy fogyni akarnak. Ugyanakkor a különböző drogokat is kipróbálnak valamilyen formában. Ezt a könyv is szemlélteti, bár lehet, hogy kissé túl nagy hangsúlyt is kapott ez és nem feltétlenül jó értelemben.

Egy példa: Becca kezdetben naponta kb. 3 szál cigit szív plusz eseténként füvet. A könyv végére pedig napi 20 szálat szív.

A másik dolog, ami nem volt ínyemre, ahogyan a szülők a problémákat kezelik. Gondolok itt arra, hogy rögtön előkerül a borosüveg.

 A könyvben több család is feltűnik, de egy kivételtől eltekintve a gyerekek és a szülők között nincs igazi kapcsolat, nem ismerik a gyerekeiket, a kommunikáció felszínes, bár ez nem feltétlenül a szülők hibája.

Összegezve: A könyv thriller része nekem tetszett, bár nem vagyok vele teljes mértékben elégedett egy kissé kiszámítható volt, a young adoult nem az én műfajom sajnos. ️ De ennek ellenére élvezhető volt, tele volt feszültséggel és izgalommal. A kötet vége nagyon tetszett. Bár szívesen olvastam volna még arról, hogy ezek után hogyan alakul az egyes szereplők sorsa. De így a vége még hatásosabb volt.😃
A borító egy gyönyörűség, már csak ezért sem bánom, hogy a kezembe vehettem.
A kötetet azoknak ajánlom, akik szeretik a young adoult könyveket, de a thrillerrel még csak ismerkednek, vagy akik egy könnyedebb hangvételű thrillere vágynak és nem szeretik a vérengzést. 😊

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése