2018. augusztus 4., szombat

Tarryn Fisher: F*ck Love - Kapd be, szerelem!


Fülszöveg:
Helena Conway szerelmes lesz.
Akaratlanul.

Észrevétlenül.
De nem véletlenül. Kit Isley pontosan az ő ellentéte – rejtélyes, fékezhetetlen és a legkevésbé sem óvatos. Mindez akár remekül is alakulhatna…
Ha nem Helena legjobb barátnőjével találkozgatna. Helena kénytelen dacolni a szívével, helyesen cselekedni, és másokra is gondolni.
Egészen addig, amíg fittyet nem hány az egészre.

Tarryn Fisher, New York Times sikerkönyves szerző lehet, hogy vagányabb nálad, de ezt nem dörgöli az orrod alá. Az első diplomáját a Roxfort Varázsló és Boszorkányképző Szakiskolában szerezte. Az emberi természet nagy tisztelője, egy hús és vér gonosz, mégpedig a Mardekár házból. A szíve sötét, de az olvasóit azért kedveli. Jelenleg Washingtonban él fiával és lányával.
Az év legizgalmasabb regénye a női útkeresésről és a szerelemről.

Kiadási adatok:

       Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
       Kiadás éve: 2018
  ISBN: 9789634572343
       Oldalszám: 328 oldal 
       Sorozat: -
       Moly: Katt ide!

A történetről:
Először is szeretném leszögezni, hogy az első fejezet címe tökéletesen passzol a tartalmához. Komolyan azt sem tudtam, hogy mi van. Elsőnek valós időre gondoltam. Aztán arra, hogy Helenának van valamilyen amnéziája. Aztán a fejezet végén szereplő mondat mindent megmagyarázott. Furcsa kezdés volt, de az a jó értelemben. Jó eszköz volt arra, hogy berántsa az olvasót. :D
A könyv történetileg mindenképpen különbözik a már megszokott romantikus történetektől. Itt egyszerűen teljesen más részeken van a hangsúly. Nem arról van szó, ahogy a két főszereplő szépen lassan egymásba szeret, vagy próbálnak közeledni egymáshoz. Nem. A szerelmük olyan, mintha már az első mondatoktól kezdve létezne. Nem szükséges újrateremteni, mert a karakterek számára is már egy régi, megszokott érzésről van szó. A szereplők tudják, hogy kihez tartoznak. Az egymáshoz közeledés azonban lehetetlen, mert sajnos a főszereplők olyan faramuci helyzetben vannak, hogy Kit, akibe a mi Helenánk szerelmes a legjobb barátnőjének az udvarlója. Így a szerelmük eleve halálra ítéltetett lehet.
A történet igazán hangsúlyos része Helena élete. Az, hogy hogyan próbálja megtalálni önmagát, és közben hogyan igyekszik távol tartani magát Kit-től. Helenát egy álom vezette el a változáshoz. Annak az álomnak a hatására kinyílt a szeme és elkezdte meglátni az igazi valóját. A könyv során Helena gondolkodása fokozatosan változik meg. Elsőként ráébred arra, hogy az a hivatás, amelyet évekkel ezelőtt választott nem neki való. Felébrednek mélyen szunnyadó művészi hajlamai. Céljának elérése érdekében elkezd különféle tanfolyamokra járni. És igazából itt kezdődik meg Helena utazása. Az első felismerésnél és lépéseknél. Innentől kezdve apránként halad afelé, hogy kiderítse, ki ő valójában.
Ezt az útkeresést színesíti a szerelmi szál. Ugyanis Kitnek fontos szerepe volt Helena megváltozásában. A valóságnak hitt álom megmutatta neki, hogy tudat alatt mire vágyik. Ezután Helena akarva-akaratlanul is azon volt, hogy ezt az álmot valóra váltsa. Többé-kevésbé sikerül is neki, de részleteket nem árulok el. ;)
A történetből egy negatívumot emelnék ki. Az italozást. Oldja a gátlásokat és megértem, ha olykor a szereplőknek szükségük van egy pohárkára. Nem is ezzel volt a problémám. A gond a gyakorisággal volt. Véleményem szerint túl sokszor szerepelt a történetben. Valamint az sem tetszett ezzel kapcsolatban, hogy olykor megoldásként volt beállítva. Helena története különleges és érdekes volt, de a könyv ¾ -e körül, amikor már megint alkoholra vágyott, hogy enyhítse a helyzetét felmerült bennem, hogy ha így folytatja előbb-utóbb alkoholista lesz, ha még nem az.
A könyv végével nem feltétlen értek egyet. Egy bizonyos szereplő megjelenése után arra számítottam volna, hogy Helena története más véget ér. Picit így erőltetettnek éreztem a végét. Viszont az utolsó jelenetek egyike vicces volt, ami különösen tetszett, jobbá téve így a befejezést is számomra.

Idézet:
– Ki volt az? – kérdezi Kit, amikor megáll mellettem. (…) 
– Az a szektavezér, akiről meséltem. Benne volt a hírekben. Akivel majdnem megszöktem. 
– A francba! Hozzam a puskámat? 
– Nem. Azért jött, hogy elmondjon valamit. De már elment. 
– És mit mondott? 
– Hogy én voltam neki a „nagy ő”. 
– Hozom a puskámat."

A szereplőkről dióhéjban:
  • Helena: Nekem eléggé szimpatikus karakter volt. Őt sikerült a legjobban megismernem (hisz az ő szemszögéből íródott a történet). Imádom a Harry Potter mániáját. #Hajrá bézs boszik!
  • Kit: A szerelmi háromszög egyik csúcsa. Sajnos nem szerepelt annyit, és úgy, hogy tökéletesen le tudjon nyűgözni. Helena szavait használva olykor tényleg egy „döntésképtelen gyávának" tűnt. Nem tudtam megérteni, hogy ha szerette Helenát, akkor miért nem tett lépéseket időben, hogy vele lehessen.
  • Della: A csinos, újgazdag legjobb barátnő. Della komoly gondot okozott, de hát kellett valami, ami késlelteti, megakadályozza a főhősök szerelmét. A kezdeti kedvessége után hamar megmutatta gonosz oldalát is. Azonban még ha jogos is volt a felháborodása, meg kellett volna tanulnia elengedni a dolgokat.
  • Greer: Nagyszerű lány és csodálatos művész. Figyelemre méltó életfilozófus és jó barát. A színes világlátása nagyon tetszett.
  • June: Egyszerűen imádnivaló volt. Nagyon megkedveltem a csajt a pálfordulása után. Többször is Luna Lovegoodhoz hasonlították. Annak ellenére, hogy olykor furcsa, azonban igazán kedves teremtés, aki még csak ezután fogja bontogatni a szárnyait.
  • Muslim: A tökéletes idegen. Róla nem mondok semmit. Vele találkoznod kell, hogy megismerhesd a lehengerlő személyiségét. ;)


Nyelvezet, fejezet címek:
A szöveg könnyen olvasható, fiatalos nyelvezetű. Számomra erős pozitívumként szolgált, hogy káromkodásoktól viszonylag mentes. Persze olykor-olykor az indulatok hatására elhangzik egy-kettő, de ezen kívül a kulturált megfogalmazás a jellemző.
Minden fejezet címe, egy hashtaggel (#) ellátott szó, amely a legjobban körülírja az adott fejezet történésit. Olykor ezek a szavak meg is találhatóak a fejezetekben. Érdekes volt, mert ehhez hasonló megoldással még nem találkoztam eddig. Egyszerre foglalta össze a fejezet lényegét egy szóban, és beszivárogtatott egy XXI. századi fiatalos eszközt, amit az infokommunikációs világból mindannyian ismerünk. 

Összegzés:
Maga az egész történet nem volt rossz. Azt a problémás szerelmi történetet hozta, amit a cím beígért. Azonban én ezt a történetet inkább romantikus elemekkel tarkított fejlődésregényként könyvelném el, nem kizárólag romantikusnak, hisz Helena változása jól nyomon követhető volt és talán hangsúlyosabb is. Mindent összevetve megéri elolvasni, de számomra egyelőre(!) az egyszer olvasós kategóriába esik, de nem kizárt, hogy később még egyszer előkapom. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése