2021. július 31., szombat

Borítóleleplezés - Tomcsik Nóra: A nyírfák csendje

Sziasztok!

Ma egy különleges bejegyzéssel érkeztünk nektek, hisz korábban még nem volt ilyen típusú bejegyzés a blogon. Abban a megtiszteltetésben lehet részünk, hogy többek között mi is bemutathatjuk Tomcsik Nóra következő regényét, melynek címe A nyírfák csendje.

Ezúton is szeretnénk megköszönni ezt a lehetőséget az írónőnek! ❤

 

Az írónő és munkássága:

Tomcsik Nóra 1989-ben született Tatabányán. Gyermekkorától kezdve érdeklődött a történetmesélés és a művészetek iránt. Első regénye, A változások kora 2016-ban jelent meg, megnyitva a könyvvel azonos című sorozatot. A sorozatnak azóta két további kötete jelent meg, Az elveszett ifjúság és Az új idők hősei címekkel, illetve egy kiegészítő kötet, A baronet lánya is napvilágot látott. A történet során öt fiatal életét és kalandjait követhetjük végig a XX. század elején. Tanúi lehetünk annak, hogy hogyan befolyásolta az életüket a Nagy Háború, miközben a felnőtté válás nehézségeivel is meg kellett birkózniuk.

Az írónő másik háborús regénye a Tél Berlinben 2020-ban jelent meg. Ebben a kötetben két, a II. világháborúban ellentétes oldalon harcoló fiatal történetét ismerhetjük meg Franz és Borisz személyében. Bepillantást nyerhetünk a háború borzalmaiba, miközben nyomon követhetjük a szereplők koránt sem egyszerű életét, és a közöttük lassan megszilárduló barátságot.

A nehezebb témák mellett Tomcsik Nóra szívesen alkot egy könnyedebb műfajban is, így teremtve meg a Beleanordi krónikák világát. Eddig két meseregény látott napvilágot a sorozat keretein belül: A hercegnő és a sárkányok dala, illetve A kapitány és a szirének földje. Ezek a könyvek főleg a fiatalabb, 9-14 éves korosztálynak szólnak.

A regényei mögött mindig gondos kutatómunka áll. Igyekszik minél jobban megismerni az adott időszakot, amiről ír. Ha teheti ellátogat a regényekben szereplő helyszínekre is. Szabadidejében szívesen olvas klasszikus és kortárs műveket egyaránt. Korábban megmutatta már rajztehetségét is, illetve az idegen nyelvek iránti fogékonyságáról is tanúbizonyságot tett.

Jelenleg következő regényein, A hazatérés-en és A nyírfák csendjén dolgozik.

 

Linkek, közösségi média:

Tomcsik Nóra további könyvei a KönyvMogul webáruházban: ITT

Ha közvetlenül az írónőtől szeretnél rendelni (pl. dedikáltan): Katt ide!
Moly profil: ITT
Tomcsik Nóra Facebook oldala: ITT
Tomcsik Nóra Instagram oldala: ITT

 

A nyírfák csendje - fülszöveg:

1917. Oroszország

forradalom, terror, éhínség, káosz és harmonikaszó.

Kolja bármikor képes eggyé válni a zenével. Ő és a harmonikája sokak életébe visznek békességet. Grisa, a fiatal altiszt semmire sem vágyik jobban, mint végre visszatérni Petrográdba szeretett öccséhez, és maga mögött hagyni az értelmetlen háborút. Kolja mindennél fontosabb a számára. Érte bármit képes elviselni.

Legjobb barátjával, Dmitrivel hazaszökik a frontról. Az egyre fenyegetőbb vörös terror azonban hamarosan ismét elszakítja egymástól a fivéreket. Grisa a harcmezőn lesz tanúja a polgárháború embertelenségének, míg Kolja menekülni kényszerül a városból. Dmitrivel vidéken keresnek menedéket, és az egyre nyomorúságosabb körülmények között küzdenek a túlélésért.

Van, amikor csak a harmonika hangja és a nyírfák csendje nyújt vigasztalást.

 

Idézetek a könyvből:

„Ő az a barát, aki tudja, mikor ér többet a csend bármilyen szónál.”

„Kezembe veszem a harmonikát […] A szomorkás dallamok lágyan tekeregnek a szélben, a csatorna vize messzire sodorja őket, bele a tengerbe, ahol a bánatom egybe olvadhat még ezrek bánatával.”

„– Emlékszel a petrográdi telekre? És a trojkázásra?

[…] megelevenedik előttem az az este, a mulatság, a vidám mazurka, aztán a csendes éjszaka, Grisa derűs részegsége, a csillagos égbolt, a lovak fújtatása, a havon sikló szán, az éjféli harangszó.”

„Az elmúlt hónapok világossá tették minden épelméjű orosz számára, hogy ismét derékba törték szabadságunkat, és ez talán most még fájdalmasabb, mert a bolsevikok elhitték, az ő forradalmuk lesz szabadulásunk kulcsa, sőt még most is ezzel ámítanak, holott olyan messze járunk ettől az ígérettől, amennyire csak lehetséges. És mégis… Sokan továbbra is hisznek a szavaknak, a felületes látszatnak, mert olyan erősen vert beléjük gyökeret a remény, hogy évszázadok elnyomását egyetlen forradalommal eltörölhetik.”

„Éljünk, amíg lehet, örüljünk, amíg lehet, mert holnap talán mindennek vége.”


A borító:

Lássuk hát a gyönyörű borítót, ami ezúttal Takács Emma érdeme.

Vélemény:

  Astrid: Csodaszép, letisztult borítót kapott ez a kötet, azonban ha kicsit jobban megfigyeljük, akkor észrevehető például, hogy borító alján a vörös szín olyan, mintha vérbe mártották volna, ami a háború kegyetlenségeire utalhat, illetve arra, hogy sok-sok szenvedésről olvashatunk majd, a három nyírfa pedig valószínűleg a főhősöket Kolját, Grisát és Dmitrit jelképezik, a fák tövében a magányos harmonika talán a mentsvárat szimbolizálja, az egyetlen dolgot, ami megnyugvást hozhat a borzalmakkal teli időkben, ami összeköti a három főszereplőt. Nagyon tetszik a színvilág, ami miatt és a hulló levelek miatt leginkább az őszre emlékeztet. A borító alapján egy borongós hangulatú, de mégis szeretetteljes kötetre számítok, amelyben fontos szerepe lesz a barátságnak, a testvéri szeretetnek és a zenének. Abban is biztos vagyok, hogy a háború erőteljesen, minden szörnyűségével együtt meg fog jelenni a könyvben. Már alig várom, hogy a megkaparinthassam. 





Stella: A borító egyszerű, mégis sokat mondó. A nyírfák tövéhez helyezett harmonika számomra megidézi Kolja és Grisa alakját és a közöttük lévő szoros kapcsolatot. Ugyanakkor, ha más szemszögből nézem, van benne valami szomorú is. Miért árválkodik ott, egyedül a harmonika? Mi történt Koljával? Kíváncsian várom, hogy a könyv választ adjon majd a kérdésre. Szerintem az írónő könyve ismét egy hangulatos borítót kapott, ami szorosan kapcsolódik és jól passzol a fülszöveg által ígértekhez. Biztosan be fogom szerezni, amint megjelenik.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése